keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Mitä Venetsiaan mukaan - vaatetus


Ensimmäinen asia, joka kannattaa Venetsiaan suunnatessa pakata laukkuun, on mukavat kengät. Venetsiassa tulee käveltyä niin paljon, että mukavimmillakin kengillä kävellessä jalat huutavat illan tullen armoa. On kuitenkin huomattavasti mukavampaa tuntea väsyneet jalkapohjat kuin viiltävän kipeät rakot eri puolilla jalkoja. Korkokengät voi siis jättää suoraan kotiin tai varata ne pelkästään erityistilaisuuksiin. Venetsiassa näkee lukemattomia naisia korkokengät kädessä, kun jalat eivät ole enää kestäneet. Kadut eivät kuitenkaan ole niin puhtaita, että kannattaisin paljain jaloin kävelyä.

Koska Venetsiassa saattaa tulvia erityisesti talven aikana, saattaa laukkua pakatessa miettiä, kannattaisiko sinne ahtaa myös kumisaappaat. Itse en todellakaan veisi laukusta tilaa kumisaappaille, mutta jokainen arvioikoon itse. Kannattaa muistaa, että tulvat eivät tarkoita sitä, että Venetsia olisi veden alla päiväkausia, vaan vesi laskee ja nousee kahdesti päivässä. Koska tärkeimmille paikoille pääsee tulvien aikaan tarkoitusta varten tuotuja korokkeita pitkin, eivät tulvat aiheuta yleensä suuria ongelmia, vaikka saappaita ei olisikaan mukana. Erityisen korkeat tulvat ovat asia erikseen, mutta silloin eivät saappaatkaan välttämättä riitä.

Vaatteiden suhteen tilanne riippuu täysin vuodenajasta. Koska Venetsia rakentuu veden päälle, on ilmankosteus huomattava. Tästä syystä talvella kylmyys porautuu luihin ja kesällä taas kuumuus tuntuu seinältä, joka iskee kasvoihin saman tien, kun nenän laittaa ulos.

Talvella kannattaa siis varata lämpimiä vaatteita mukaan. Venetsia ei ole pelkkää hellettä ympäri vuoden, vaikka etelässä ollaankin. Kerrospukeutuminen on hyvä valinta, kunhan kerroksia on riittävästi. Itse käytän aivan samoja vaatteita kuin Suomessakin, vaikka lämpötila laskee talvisin korkeintaan pariin pakkasasteeseen. Kylmyyden tunteeseen vaikuttaa niin ilmankosteus kuin ulkona vietetty aikakin. Pipoa ja hanskoja ei välttämättä tarvita, sillä kylmyys ei ole purevaa, vaan ennemminkin hiljaa hiipivää. Itse käytän kyllä molempia, mutta saatan olla hieman erikoistapaus, mitä tulee kylmyyteen. Kannattaa myös muistaa, ettei sisätiloissa ole välttämättä yhtä lämmin kuin Suomessa. Lämmin suihku hotellissa auttaa, kun tuntuu, että on jatkuvasti jäässä.

Kesällä kannattaa suosia ilmavia vaatteita. Kuumuus tuntuu Venetsiassa hyvin tukahduttavalta, joten on mukavampi käyttää vaatteita, jotka eivät kiristä kiinni ihossa. Kuumimpana aikana (heinä-elokuu) pitkähihaista ei välttämättä tarvitse koko matkan aikana, sillä lämpötilat saattavat pysyä hellelukemissa myös öisin, mutta toki sellainen kannattaa varalta ottaa mukaan. Jos haluaa käydä tutustumassa kirkkoihin, kannattaa mukaan varata sellaista vaatetta, joka peittää polvet ja hartiat. Jos lyhythihainen paita tuntuu liian kuumalta, kirkkoon mennessä hartioille levitetty huivi ajaa helposti asian. Sanomattakin lienee selvää, uima-asut eivät kuulu kaupungille, esimerkiksi Pyhän Markuksen torin ympäristössä bikinien yläosassa tai ilman paitaa liikkuminen on kaupungin järjestyssäännöissäkin kiellettyä.

Syksyllä ja keväällä tilanteen voi helposti arvioida lämpötilojen mukaan. Lämpimät ilmat jatkuvat pidemmälle syksyyn ja alkavat keväällä aiemmin kuin Suomessa. Lämpötiloista riippuen pitkät housut ja kevyt takki voivat olla tarpeen. Päivisin taas voi pärjätä vähemmälläkin. Kerrospukeutuminen helpottaa taas elämää, kun vaatteita voi vähentää tai lisätä päivän aikana.

Venetsialaiset pukeutuvat muihin italialaisiin nähden hyvin rennosti. Tärkeisiin juhliin toki pynttäydytään, mutta normaalissa elämässä pukeutuminen on siistiä, mutta rentoa. Naisilla näkee esimerkiksi harvemmin korkokenkiä. Jos oma pukeutuminen on siistiä, sulautuu siis helposti joukkoon, kun taas ylipukeutumisen riski on ”hienommissa” vaatteissa suuri. Toisaalta turismin kautta Venetsiassa näkee pukeutumisen koko kirjon, joten kaikki on kyllä täällä nähty. Ei siis kannata turhia stressata.

Viimeinen huomio koskee itse matkalaukkua ja erityisesti sen painoa. Kannattaa muistaa, että Venetsiassa on paljon siltoja, ja matkalaukun joutuu kantamaan jokaisen yli. Joissain tapauksissa siis rinkka saattaa olla kätevämpi, toisissa taas vedettävä matkalaukku. Tilanteen voi tarkistaa karttoja tutkimalla, etäisyys kun ei vielä kerro mitään. Vaikka asun saarella, en joudu kulkemaan yhdenkään sillan yli tullessani lentokentältä tai junalta, ja talossakin on hissi. Näin ollen matkalaukku on itselleni kätevämpi. Moniin paikkoihin mennessä joutuu kuitenkin ylittämään useitakin siltoja, jolloin rinkka saattaa olla kätevämpi. Jos hotelli on kaukana, kannattaa tullessa ja lähtiessä harkita vesibussilla liikkumista.

Ei kommentteja: